donderdag 3 januari 2013

Uitnodiging expositie Galerie De Beijerkorf in Oud-Beijerland


Na haar journalistieke carrière houdt de Klaaswaalse Marja Visscher zich momenteel bezig met het schrijven van kinderboeken, romans, vioolspelen en zoals deze expositie bewijst met schilderen. Ze heeft sinds twee jaar les bij Suze van Leeuwen uit Mijnsheerenland en heeft gekozen voor een abstracte vorm. Zij schildert met acrylverf en heeft een voorkeur voor vrolijke, frisse kleuren. Probeert door het abstraheren het traditionele en gangbare los te laten en is op die manier qua stijl een geheel eigen weg ingeslagen. De spontaniteit en intuïtie op het doek brengen haar toch vooral weer tot de kern van haar vroegere beroep van journaliste namelijk: mensen. Een onderwerp dat wel bijna automatisch lijkt te ontstaan en wellicht een achtergrond kent in het jarenlang interviewen van mensen en het optekenen van hun verhalen en belevenissen.
‘De basis van het schilderen is net als bij het schrijven een vorm van ontdekken, creëren en experimenteren om zo te komen tot een volkomen eigenheid,’ aldus Marja Visscher. Wie goed kijkt naar de geëxposeerde werken zal zien dat deze ontdekkingstocht nog niet ten einde is. In de werken is te zien dat het ene werk, een basis vormt voor de andere, waarmee de toeschouwer wordt meegenomen op deze visuele ontdekkingstocht.


Op deze expositie bevinden zich in de vitrinekasten van haar hand de zogenoemde Zentangle tekeningen. Hoewel ze ingewikkeld lijken, zijn ze eenvoudig te tekenen met simpele, herhalende lijnen. Ze lijken wel iets weg te hebben van de zogenoemde telefoontekeningetjes die we allemaal weleens gedachteloos op papier zetten tijdens een gesprek. Op deze wijze is het heel ontspannend om een prachtige abstracte kunst te creëren. Zentangle kan met allerlei anderen technieken gecombineerd worden. Sommige van de tekeningetjes zijn met aquarelverf ingekleurd. Het heeft, voor wie daar gevoel bij heeft, een zeer uitgebreide filosofische basis die geweldig rijk is aan metaforen die verwijzen naar een zekere levenswijsheid.

Wie beide vormen van kunst goed bekijkt, zal zeker gelijkenissen, maar ook de kern van de werken ontdekken, namelijk de vrijheid van compositie. ‘In mijn optiek ligt ‘vrijheid’ aan de basis van zuivere kunst,’ aldus Marja Visscher.Vanaf heden is de expositie te zien in Galerie De Beijerkorf, Jan Tooropstraat 6  in Oud-Beijerland. Mocht u interesse hebben in één van de werken, dan kunt u contact met haar opnemen 0186-576818, of per e-mail: redactie@deboektant.nl  Of neemt u contact op met de beheerder van De Beijerkorf.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten